Ekoland zilvervliesrijstWe weten allemaal dat het beter voor ons is om zilvervliesrijst te eten dan witte rijst. Meestal neem ik van die echte superzilvervliesrijst (bijvoorbeeld van Ekoland). Eerst mislukte deze rijst altijd. Het werd een plakkerige bende. Maar! Ik heb nu een recept waarmee het altijd lukt. Ik heb het al eerder in een post over lemon rice beschreven, maar hier komt het nog een keer in het kort:

 

  1. Was de rijst 30 seconden onder koud stromend water.
  2. Breng een grote pan met ruim water aan de kook.
  3. Voeg de rijst toe en breng al roerend aan de kook.
  4. GEEN zout toevoegen.
  5. Kook de rijst 25 minuten op middelhoog vuur zonder deksel.
  6. Giet af en laat nog 10 minuten in een gesloten pan staan.
  7. Als je de rijst niet verder verwerkt, kan je nu wat zout toevoegen.

Maar soms heb je gewoon geen zin in zilvervliesrijst. Dan wil je een mooie, witte, droge korrel…

De oplossing is ‘parboiled rijst’. Ik kwam hier eigenlijk per toeval op, omdat één van mijn cliënten aangaf dit wel eens te eten. Later, toen ik het eten van een groep Indiase kinderen aan het analyseren was, bleek dat parboiled rijst ook de ‘standaard’ is in India.

Bij de productie van witte rijst wordt zilvervliesrijst gepolijst. De rijst verliest dan veel voedingswaarde en vezels. Bij parboiled rijst wordt de zilvervliesrijst eerst gekookt, vervolgens gedroogd en pas dan gepolijst. Hierdoor blijven een aantal voedingsstoffen, zoals calcium, ijzer en vooral magnesium, beter behouden.

Dus: zilvervliesrijst heeft de voorkeur en als je een keer witte rijst wil, kies dan voor parboiled.

Afgelopen week had ik ineens zin in rijst met roergebakken groenten. Bij zo’n gerecht vind ik zilvervliesrijst niet echt passen. De parboiled rijst was een uitkomst: een mooie, droge, smakelijke witte korrel en heerlijk gecombineerd met pittige paksoi.

 

Snel bord met rijst en paksoi

paksoi

2 personen

Ingrediënten:

  • 200 gram parboiled rijst
  • 1 rode ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 cm gemberwortel
  • 1 grote stronk paksoi
  • 1 klein bosje koriander
  • 1 eetlepel kokosvet
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 theelepel sambal
  • 2 eetlepels tamari of sojasaus
  • 1 dl Chinese kookwijn of gewone witte wijn
  • ½ eetlepel maïzena

Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Je kan het zout beter toevoegen zodra de rijst klaar is.

Snijd de rode ui in ringen, de knoflook en gember fijn en de paksoi in reepjes. Snijd vervolgens de koriander fijn.

Verhit in een wok het kokosvet en de sesamolie op hoog vuur. Bak hierin eerst de rode ui en voeg de knoflook, gember en sambal toe zodra de rode uien glazig zijn. Bak al roerend op hoog vuur gedurende ongeveer 3 minuten.

Voeg de paksoi toe en blijf op hoog vuur roerbakken tot de paksoi gaar met nog een lichte ‘bite’ is.

Schenk dan de sojasaus en de wijn in de wok en breng het geheel op smaak met een beetje zout en wellicht nog wat sambal.

Maak een heel klein beetje maïzena aan met water en voeg dit papje in een keer toe. Roer de kokende massa nog enkele tellen door en haal dan de pan van het vuur.

Schep een paar lepels rijst op een bord, spreid het een beetje uit, schep vervolgens 2 flinke lepels paksoi op de rijst en strooi om het af te maken de koriander over het gerecht.

Allemaal geregeld in 15 à 20 minuten!

 

 

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!