Sambal Goreng Tempeh

Deze week staat in het teken van mijn Indische achtergrond en dat doen we -hoe kan het ook anders- met een recept.

Tempeh is een prachtig product en ik heb er dan ook al eerder over geschreven. Mijn persoonlijke favoriete gerecht tot op heden is echter sambal goreng tempeh. Ik heb het al vaak geprobeerd te maken, maar iedere keer was het toch net niet wat ik vond dat het moest zijn. Niet zoals je bij een echte, Indische oma of tante krijgt. De tempeh was niet krokant, de saus te zwaar, etc.

Tot ik vorige week een hele lieve Indische mevrouw ontmoette die me het geheim vertelde!

‘Ik zal jou fertellen ja, hoe je moet maken die sambal goreng tempeh! Weet je, iedereen maakt die sambal goreng temph met ketjap. Adoe! Sleeecht! Neee, je moet die maken met asem en gula java!’

En daar kwam het recept!

Je kan met dit recept echt heel snel (na even oefenen kan het in 20 minuten) een hele complete maaltijd op tafel toveren. Ik heb altijd een paar blokken tempeh in de vriezer liggen en ook de andere ingrediënten (tamarindepasta en gula java) kan je gewoon op voorraad houden.

Ik kook 2 keer per week een flinke pan quinoa of zilvervliesrijst en bewaar dit dan een paar dagen in de koelkast, zodat ik altijd wat bij de hand heb. En voor wat betreft de groenten: alles past erbij. Deze week heb ik het gemaakt met ‘atjar ketimoen’ ofwel: zoetzure komkommer. Ik had namelijk flink wat komkommers in de groentetuin.

komkommers

Atjar ketimoen kan je snel zelf maken door komkommer in dunne, halve schijfjes te snijden en te mengen met wat rode peper, (rijst)azijn, gula java en een rode ui in ringen gesneden.

 

Recept Sambal Goreng Tempeh

Ingrediënten (bijgerecht voor 4 personen):

  • 1 blok tempeh
  • arachideolie
  • 2 grote uien
  • 1, 2, 3 of 10 rode pepers (naar smaak)
  • 2, 3, of 6 teentjes knoflook (naar smaak)
  • ½-1 cm gemberwortel
  • 2 blaadjes daun salam
  • 2 tl tamarindepasta
  • 1 blok gula java (palmsuiker in ronde blokjes)

Eerst even wat over de ingrediënten. Ga gewoon naar een toko, een goede toko heeft tempeh, daun salam, tamarindepasta en gula java blokjes (bruine, ronde schijfjes). De daun salam is niet altijd op voorraad, in dat geval kan je het ook zonder proberen. Het heeft niet heel veel impact op de smaak.

Snijd het blok tempeh in reepjes van ongeveer 3 cm lang en een ½ cm doorsnede. Verhit een flinke laag arachideolie in een wok en frituur de tempeh tot ze bruin en krokant zijn. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten.

Schep de tempeh uit de pan en laat ze uitlekken op een flinke laag keukenpapier.

Snijd de ui in ringen en de pepers, knoflook en gember fijn. Meng de tamarindepasta en de gula java in een kommetje met 100 ml kokend water.

Verhit in een wok 2 eetlepels olie en bak hierin eerst even de ui aan. Voeg na een minuutje de peper, knoflook, rode peper, gember, salamblaadjes en wat zout toe en bak nog een minuut of 3. Roer het tamarinde-gula java mengsel nog eens door en giet dit in de wok. Dan nog de tempeh erbij en je bent klaar!

Selamat Makan!

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!