Spinaci al burro e verdure grigliateAls we naar Italië gaan, dan stoppen we altijd even bij ‘Crotto Dogana’. Een ‘crotto’ is eigenlijk een soort grotje waarin voeding goed bewaard kan worden, vanwege de lage temperatuur. In de regio rondom Como, waar wij een aantal jaren gewoond hebben, zijn veel van dit soort grotjes. Een beetje Italiaan heeft zo’n grotje of een ‘cantina’ waarin de meest lekkere zaken bewaard worden.

Vroeger werden sommige ‘crotti’ opengesteld, je kon daar dan ook eten. Later is het woord ‘crotto’ ook gebruikt voor restaurantjes die niet persé een grotje hebben, maar wel eten serveren dat ‘tipico’ is voor een ‘crotto’.

Dus, mocht je in de omgeving van Como zijn en je ziet bij een restaurant ‘crotto’ staan, dan staat dit voor authentiek, lokaal eten.

Als we richting Como rijden, dan plannen we onze reis altijd zo dat we precies tijdens de lunch bij ‘Crotto Dogana’ aankomen. We vallen letterlijk net over de grens met onze neus in de olijfolie, héérlijk! Je voelt je direct weer helemaal thuis.

Het ‘lokaaltje’ is natuurlijk afzichtelijk en niet onderhouden sinds 30 jaar. Tot mijn grote verrassing ontdekte ik net dat ze wel een website hebben! Er staat weliswaar niet veel op, maar je krijgt een indruk. Ze hebben wel de allermooiste foto’s uitgezocht, in het echt is het werkelijk vergane glorie.

Maar…je kan er natuurlijk verrukkelijk eten. Het is niets speciaals, maar dat is ook wat de Italiaanse keuken kenmerkt. Eenvoudig eten, van goede producten, simpel bereid.

Op de foto’s zie je ons voorgerecht: spinazie en gegrilde groenten (verdure grigliate) en tagliatelle ai funghi porcini.

Tagliatelle ai funghiEn vandaag gaan we het dus hebben over de spinazie, want het is tenslotte spinazietijd. Hoe maak je nu echt goede spinazie alla Italiana? Let wel…het is niet 100% ‘plant based’, we smokkelen een klein beetje want we gebruiken boter.

Italianen gebruiken zelden boter en als ze het doen dan is het echt een extraatje. De spinazie is dan ook geen ‘spinaci’, maar ‘spinaci al burro’. En zo af en toe moet dat kunnen, toch?

Ook nog een opmerking over zout. Ik sta algemeen bekend als ‘zoute eter’. Ik strooi graag nog een beetje himalaya zout of fleur de sel over mijn eten. Dit lijkt veel, maar het is goed te weten dat 75% van al het zout dat wij binnen krijgen (en we krijgen teveel zout binnen) komt uit geraffineerde producten. Denk aan: potten (pasta)saus, andere zakjes en pakjes, brood, pizza, gebak, etc. Des te minder geraffineerde producten je eet, des te minder zout je binnen krijgt.

Ook heb ik in Italië geleerd om groenten altijd zonder zout te koken en de zout pas toe te voegen op het bord.

 

Spinaci al burro con aglio

Ingrediënten (hoeveelheden naar smaak, maar wees niet te zuinig met de knoflook):

  • Spinazie (ik neem minstens 2 handen per persoon)
  • Knoflook (ongeveer 1 teen per 2 handen spinazie)
  • Roomboter (ongeveer een eetlepel per 2 handen spinazie)
  • Olijfolie naar smaak
  • Zout naar smaak

Was de spinazie en plet en ontvel de knoflook. Smelt in een grote pan, een wok bijvoorbeeld, de roomboter en bak de knoflook in de boter op niet al te hoog vuur. We laten de knoflook dus gewoon heel. Dat scheelt gepriegel, is gemakkelijker en doet niets af aan de smaak. Zodra de knoflook lichtbruin begint te worden, de spinazie met zo min mogelijk aanhangend vocht toevoegen en laten slinken. Zet het vuur wat hoger zodra er vocht vrij komt. Probeer het vocht zoveel mogelijk te laten verdampen. We gieten de spinazie liever niet af, want daarmee gooi je ook veel voedingsstoffen weg.

De spinazie is snel gaar, maar het vocht moet ook grotendeels verdampt zijn. Per saldo laat ik de spinazie meestal niet langer op staan dan 10 minuten.

Als de spinazie te waterig is, dan kan je het beter toch maar even uit laten lekken in een vergiet.

Serveer de spinazie direct, met knoflook op een bord. Strooi er een beetje zout overheen en giet er een heel klein beetje olio di oliva extra vergine over.

Direct opeten!

Ik eet de spinazie graag met aardappeltjes uit de oven (recept volgt nog) of als voorgerechtje voor een bordje pasta.

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!