TempehTempeh is een leuk en gezond product. Het duurde echter heel erg lang voordat ik zelf een beetje productief en creatief werd met dit product. Tempeh is vergelijkbaar met tofu, echter het is gemaakt van hele sojabonen èn het is gefermenteerd. Tempeh is dus minder geraffineerd dan tofu en ook interessanter van smaak.

Voor vegetariërs en veganisten is tempeh een geweldige leverancier van hoogwaardige eiwitten en daarnaast biedt het veel isoflavonen. Over isoflavonen kom ik zeker nog een keer te spreken. Het aardige van tempeh is dat het niet duur is en prima ingevroren kan worden. Zelf koop ik daarom meestal een aantal stukken, snijd ze in vieren en vries ze zo in.

Je kan tempeh gebruiken in plaats van vlees in bijvoorbeeld nasi of een curry. Ik raad je aan tempeh voor gebruik altijd even te koken in water met wat sojasaus, hierdoor verrijk je de smaak. Tempeh is een van oorsprong Indonesisch product en wordt in die keuken dan ook veel gebruikt. Een mooi gerecht is bijvoorbeeld sambal goreng tempeh, op het internet kan je daarvoor heel veel recepten vinden.

Ik geef jullie hier een heel ander recept waarin tempeh wordt gebruikt, dat geeft een beeld van de veelzijdigheid van het product.

Avocado-tempeh slaatje

Ik smeer graag toastjes en probeer natuurlijk veganistische alternatieven te vinden voor een lekker slaatje. In dit slaatje zijn geen eieren, weinig vet (alleen vet van de avocado) en relatief weinig calorieën te vinden. Heel erg lekker voor op een volkoren melba toastje!

Voor 15-20 toastjes

  •  ¼ blok tempeh
  • 4 el sojasaus (ketjap asin, Japanse sojasaus of tamari)
  • 1 rijpe avocado
  • 1 tl currypoeder
  • ½ tl sambal
  • ½ tl mosterd
  • 1 ui, gesnipperd
  • 10 cm komkommer, van zaadlijsten ontdaan en in kleine blokjes gesneden
  • 2 el ongezouten cashewnoten of amandelen zonder velletje, in stukjes gehakt
  • 1 tl zeezout

Snijd de tempeh in kleine blokjes van ½ bij ½ cm. Kook ze 10 minuten in water met de sojasaus, giet het af en laat vervolgens afkoelen.

Prak de avocado tot een mooie, egale pasta en meng het met de currypoeder, de sambal, mosterd, de ui, de komkommer en de noten. Breng op smaak met wat zeezout en eventueel nog een beetje currypoeder en/of sambal.

Deze ‘pasta’ of salade kan je eten op een toastje of in plaats van die eeuwige ei- of tonijnsalade op een sandwich. Maar je kan deze salade ook verwerken in een voorgerecht of serveren als bijgerecht.

Laatst heb ik er ook een beetje gerookte paprikapoeder doorheen gemengd (verkrijgbaar bij Dille & Kamille), heerlijk!

RelatedPost

Share this....

Deel dit met je vrienden!