5 tips gezonder leven

Stel dat je een gewone leefstijl hebt, niet heel ongezond, maar ook niet zo gezond als je zou willen. Welke 5 simpele tips voor een gezonde leefstijl zouden je dan helpen om jouw leven een ‘boost’ te geven?

Dit was het verzoek van mijn neefje. Mijn neefje heeft zijn top carrière even ‘on hold’ gezet om met zijn geweldige aanstaande vrouw (ten huwelijk gevraagd met een knietje in het zand van één of ander paradijselijk strand in de Stille Zuidzee) de wereld rond te reizen. Mijn neefje is een echte ‘life hacker’. Zo’n type die precies weet wat hem gelukkig maakt en gewoon heel relaxed de kortste route neemt.

Daar gaan we dus even voor zitten, niet in de laatste plaats omdat ik er behoorlijk zeker van ben dat dit neefje dit ook allemaal gewoon gaat doen! Dus…daar gaat ie dan!

 

Wat is voor jou een gezonde leefstijl?

Je leest dit blog en dus weet je de weg. Als je dit leest, dan lees je waarschijnlijk ook allerlei andere informatie over een gezonde leefstijl. Blogs, kranten & tijdschriften, boeken en formele websites van instellingen en misschien zelfs wetenschappelijke publicaties.

En weet je het niet, dan weet je de weg naar hulp.

Je leest dat minder vlees goed is, dat je moet oppassen met al te veel gluten, misschien wel moet stoppen met suiker, veel plantaardige voeding moet eten, dat je meer zou moeten bewegen, krachtsport moet doen, mindful zou moeten leven en dagelijks even mediteren. Allemaal herkenbaar.

Maar als je dat nu voor jezelf zou moeten samenvatten in een stel regels, wat zouden die regels dan zijn? Hieronder een paar van mijn eigen regels ter illustratie:

  • Altijd vegetarisch
  • Ei en zuivelproducten bij uitzondering (alleen in het weekend en buiten de deur)
  • Drie maaltijden per dag en maximaal 2 gezonde tussendoortjes
  • Op tijd naar bed en vroeg weer op (minimaal 7 uur slaap per nacht)
  • Twee keer per week sporten: 1 keer yoga, 1 keer krachtsport
  • Zo min mogelijk geraffineerde producten eten

Dat is gezond leven voor mij. Maar voor jou kan het anders zijn. Als je zo’n lijstje voor jezelf nog nooit hebt gemaakt, dan weet je eigenlijk niet wat je wilt. Je wilt gezonder leven, maar hebt eigenlijk geen idee wat je hieronder verstaat. Vervolgens ‘zondig’ je en ben je boos op jezelf. Maar waarom eigenlijk? Had je wel iets afgesproken met jezelf? Zo nee, dan is het niet zo eerlijk en eigenlijk heel vanzelfsprekend dat het fout gaat…

Dus, tip nummer 1: investeer een half uurtje in het maken van een lijstje ‘Persoonlijke regels voor een gezonde leefstijl’.

 

Wat wil je precies bereiken?

Nu heb je een lijstje met regels. Sommige mensen hebben 3 regels, anders wel 12. Het maakt niet zoveel uit…

Zet nu achter iedere regel wanneer je tevreden bent. Bijvoorbeeld: je wilt graag suikervrij, maar vindt het best acceptabel om één keer per week iets te eten met suiker. Omschrijf dan achter de regel ‘suikervrij’ dat je hieronder verstaat dat je geen toegevoegde suikers gebruikt, maar dat je het jezelf toestaat 1 keer per week iets te eten waarin suiker zit.

Het heeft geen zin zo’n regel voor jezelf te maken zonder de boel bij te houden. Schrijf bijvoorbeeld iedere avond even op in hoeverre je de afspraken met jezelf bent nagekomen. Je kan natuurlijk ook precies bijhouden wat je eet, dit kan heel goed met behulp van de Eetmeter van het Voedingscentrum.

Tip nummer 2 is dus: meten is weten. Maak je afspraak concreet en houd bij of je de afspraak met jezelf nakomt.

 

Doe effe normaal!

‘Ik sta iedere ochtend om 5 uur op, doe dan mijn yogaroutine met aansluitend een half uur meditatie. Vervolgens ga ik nog een half uurtje joggen, waarna ik mijn ontbijt (groene smoothie) neem. Vervolgens ga ik achter mijn bureau zitten en schrijf mijn geniale teksten…’ Iets dergelijks vertelde Elizabeth Gilbert, de schrijfster van Eat Pray Love, als antwoord op de aan haar veel gestelde vraag: ‘Hoe ziet jouw dag eruit?’. Ze sloot het af met opgetrokken wenkbrauwen en de vraag of het publiek deze s… echt geloofde.

Nee, ook Elizabeth Gilbert en andere types waarvan wij denken dat zij buitenaards perfect zijn hebben moeite met het ’s ochtends uit bed komen, een trainingsschema aan te houden, dagelijks te mediteren en het doen van al die andere dingen die je gezonder, mooier en gelukkiger maken.

Doe dus maar normaal…

Het valt me op dat wij ons zelf vaak vergelijken met de schrijfster van het 100% suikervrij boek voor het onderdeel suiker, we vergelijken ons qua beweging met die ene ‘über’ sportieve vriendin (die overigens wel heel veel sport, maar daarnaast ook graag een patatje wegwerkt) en voor het onderdeel mindfulness vergelijken we onszelf voor het gemak met de ene of andere guru. We vergelijken ons dus niet met een normaal mens, maar eisen van onszelf dat wij net zo goed scoren als de beste op ieder deelgebied.

Niemand is perfect, we zijn hoogstens goed in bepaalde onderdelen. Verlang dus ook niet van jezelf dat je volledig suikervrij leeft èn glutenvrij èn veganistisch èn om de dag sport èn dagelijks mediteert…

Tip nummer 3: streep alle regels door, behalve de 3 belangrijkste.

 

Maak je eigen plan

We meten onszelf dus maar al te graag aan die ander die het perfect doet.

Zo vergelijkt één van mijn cliënten zich graag met een vriendin die volledig suikervrij leeft. Mijn cliënt kan dit niet en is daarom erg ontevreden over haarzelf. Het koekje laten liggen is niet zo moeilijk, maar het zoete beleg, dat is pas lastig. Het aardige is dat ze nooit op het idee was gekomen om de zoete tussendoortjes te laten staan, maar zichzelf wel toe te staan zoet beleg te nemen, terwijl dit al een geweldige winst is!

Een andere cliënt wilde minder alcohol gebruiken, maximaal 2 per dag. Immers, dat is het advies. Maar als je van 5 komt is dat lastig. En dus deed deze cliënt maar niets. Maar van 5 naar 3 is toch ook winst?!

Tip nummer 4: heb lak aan wat anderen ‘goed’ vinden. Bedenk van te voren wat voor jou vooruitgang èn uitvoerbaar is, dan kan je daarna tenminste ook echt tevreden zijn.

 

Vier een feestje

Wanneer ben je tevreden en vier je dat dan eigenlijk ook? Wat doe je als je een maand lang alle suiker (behalve de jam op je brood) hebt laten staan?

Nee…ga dan niet uit je dak met Tony Chocolonely’s melk noga chocolade! Maar wat doe je dan wel? Trakteer je jezelf dan op en leuke film, een uitgebreide sessie bij de kapper of misschien die ene leuke trui die je had gezien? Vier het! Beloon jezelf voor goed gedrag! Dat is de beste manier om het lang vol te houden.

Tip nummer 5: vier feest!

En wat zijn jouw 5 simpele tips voor een gezond leven?

RelatedPost

Share this....

Deel dit met je vrienden!