green smoothie

Het is vastentijd. In het Christendom gaat op Aswoensdag (de eerste dag na Carnaval) deze 40-dagen durende periode in en het duurt tot Pasen.

Het is een periode van bezinning en ook in het Protestantisme wordt het steeds vaker gecombineerd met een bepaalde vorm van vasten. Meestal wordt er een thema gekozen, zoals bijvoorbeeld 40 dagen geen alcohol, 40 dagen geen koffie of snoep en soms heeft het thema niet met voeding te maken maar met bijvoorbeeld materialisme (40 dagen alleen het hoogst noodzakelijke kopen bijvoorbeeld).

Maar vasten heeft natuurlijk ook steeds meer een aura gekregen van gezondheid: detoxen, ontgiften en simpelweg afvallen.

Fat, Sick and Nearly Dead

Onlangs zag ik de film ‘Fat, Sick and Nearly Dead’. Het verhaal van Joe Cross, een Australische, succesvolle ondernemer die zichzelf overeind hield met een arsenaal aan pillen en dacht: ‘En nu is het afgelopen!’. Hij zette zichzelf onder begeleiding van artsen op een sapkuur van 60 dagen, viel af en maakt er een film over. Hieronder een trailer. Echt een aanrader!

Tja, ik ben gewoon geïnspireerd geraakt door hem en vind dat iemand die zo bezig is met voeding als ik gewoon een keer iets dergelijks moet uitproberen.

Mijn man doet trouwens vrijwillig mee ☺

Is een detox gezond voor je?

Wie verwacht dat ik hier een wetenschappelijk verhaal ga ophangen over hoe goed vasten en detoxen wel niet voor je is, moet ik helaas teleurstellen. Tot op heden is er geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat de voordelen van een detox onderschrijft. Dit betekent natuurlijk niet dat er geen voordelen zijn. Het is simpelweg uit onderzoek nog niet gebleken. Dit betekent òòk niet dat een detox zonder risico is. Niet eten kan immers leiden tot ondervoeding. Sommige behandelingen die vaak gecombineerd worden met een detox zijn:
• Extreem gebruik van supplementen: dit kan leiden tot overbelasting van de lever. Het kan soms gevaarlijk zijn om veel meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van een vitamine of mineraal binnen te krijgen!
• Chelatietherapie (een soort infuus gericht op het verwijderen van slechte stoffen uit het bloed): kan leiden tot elektrolytentekort (b.v. calcium, magnesium, etc).
• Darmspoelingen: een slecht uitgevoerde darmspoeling kan leiden tot perforatie van de darm.

Kortom: bij twijfel altijd een arts raadplegen en zeker niet zomaar wat proberen!

En wat ‘eten’ we deze week dan wèl?

Gedurende 7 dagen bestaat ons ‘eten’ uit louter smoothies. Dit is het boodschappenlijstje per persoon per dag:

3 appels
3 bananen
1 limoen
1 sinaasappel
½ avocado
100 g bleekselderij
300 g groene blad groenten
100 g wortels
200 g broccoli
beetje gember
beetje hennepzaad
beetje bijenpollen
beetje chlorella
beetje kiemen

En daarnaast slikken we 1 tabletje vitamine B12 en vitamine D.

Heb jij ook wel eens gevast? Deel het dan onderaan deze pagina, wij zijn heel nieuwsgierig!

Volgende week horen jullie hoe het ons is bevallen! 

Bronnen:

Cohen M. ‘Detox’: science or sales pitch? Australian Family Physician. 2007;36(12):1009-10.

Ernst E. Alternative Detox. British Medical Bulletin. 2012;101(1):33-38.

Share this....

Deel dit met je vrienden!