Veganistische quiche

Ik ben dol op quiches en hartige taarten. Maar ja, die zitten altijd vol met boter, room, eieren en kaas. Het heeft even geduurd, maar ik heb nu een plantaardige, hartige taart ontwikkeld die het meer dan goed doet in vergelijking met de moddervette quiches die ik vroeger zo lekker vond!

Ingrediënten

Voor 1 veganistische quiche met een doorsnede van ongeveer 25 cm, voldoende voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 200 g bloem
  • 5 g droge gist
  • 100 ml lauw water
  • 2 el olie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 handje verse, platte peterselie, fijngesneden
  • 250 gram kastanje champignons
  • 350 gram verse spinazie
  • ½ blok tofu (250 gram)
  • 150 à 200 ml sojamelk
  • 2 tl mosterd
  • 1 tl zout
  • 2 el edelgist
  • 1 snufje nootmuskaat
  • ½ tl versgemalen peper

Bereiding

Meng de bloem en het zout in een kom. Maak een kuiltje en schep hierin de gist. Giet het water erop en kneed het geheel door tot een mooie gladde, elastische bal. Als het deeg te droog is nog een klein beetje water toevoegen.

Laat het deeg een uur rijzen in een kom die je hebt afgedekt met een vochtige theedoek.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verhit in een wok een eetlepel olie en bak hierin de ui, knoflook, peterselie en champignons. Voeg wat zout toe en bak het geheel door tot de champignons goudbruin zijn. Schep het mengsel op een bord en laat het afkoelen. Verhit nog een beetje olie in de pan en bak hierin de spinazie met wat zout en peper. Bak zo’n 5 minuten tot de spinazie gaar is en het vocht grotendeels verdwenen. Schep vervolgens de spinazie uit de pan op een snijplank en laat afkoelen.

Meng in een blender de tofu, sojamelk, mosterd, zout, edelgist, nootmuskaat en peper. De consistentie moet zo dik zijn als vanillevla. Als het te dik is een beetje sojamelk toevoegen, anders wordt het te hard.

Vet een lage taartvorm (ik gebruik zo’n lage, ronde schaal van keramiek) in en bestrooi met een beetje bloem. Leg het deeg op het aanrecht en maak er met een deegroller een mooie, platte schijf van die iets groter is dan de vorm. Bekleed nu de taartvorm met het deeg.

Schep een paar eetlepels van het sojamengsel over de bodem en schep ruim de helft van de champignons in de taartvorm. Schep hierover ook weer een paar eetlepels sojamengsel. Snijd nu de spinazie en schep het, goed verdeeld in de taartvorm. Schep er nu weer wat sojamengsel over en schep vervolgens het restje champignons in de vorm. Giet de rest van het sojamengsel over de champignons, tot de taart tot de rand gevuld is.

Zet de taart in het midden van de oven gedurende 30 minuten. Haal de taart vervolgens uit de oven, laat het even afkoelen en snijd het in vier punten. Serveer met een lekkere, gemengde salade.

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!