wortelsoep

Ik coach regelmatig mensen die een gezondere leefstijl willen ontwikkelen. Meestal vraag ik mijn cliënten om een tijdje bij te houden wat ze precies eten. Op basis van ongeveer een week precies bijhouden wat je eet, kan je nagaan of je wel voldoet aan alle aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Wat me de laatste tijd opvalt is dat er veel mensen zijn die te weinig vitamine A binnen krijgen.

Waar zit het in?

Vitamine A kregen we vanouds vooral binnen door het eten van leverproducten (denk aan gebakken levertjes, maar ook leverpastei of paté), vis, ei en zuivel. Aan margarine, halvarine en sommige bak- en braadvetten wordt vitamine A toegevoegd.

In wortels, spinazie, broccoli en andere gekleurde groenten en fruit zoals bijvoorbeeld sinaasappel of mango zit ook een soort vitamine A, namelijk caroteen (bijvoorbeeld betacaroteen in wortels). Deze caroteen moeten eerst omgezet worden in vitamine A, daarom wordt het ook wel pro-vitamine A genoemd.

Waarom hebben we vitamine A nodig?

Te weinig vitamine A kan leiden tot:

  • Nachtblindheid.
  • Beschadiging van het hoornvlies (vlies rondom ons oog).
  • Verlaagde slijmproductie, bijvoorbeeld in de darmen.
  • Door het vorige punt ‘verharden’ de zogenaamde epitheelcellen. Epitheelcellen zitten in onze huid en in de darmen.
  • En het verharden van de epitheelcellen leidt tot een verhoogde kans op infectieziektes.
  • Te weinig spermaproductie bij mannen.
  • Verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen (maar hoe dit zit is nog niet helemaal duidelijk).
  • Verslechterde ‘bone remoddeling’, vooral belangrijk in de groei. ‘Bone remoddeling’ helpt bijvoorbeeld bij de groei van het dijbeen van een kind, het haalt stukjes weg aan het dikke bovendeel van het bot en zorgt dat het weggehaalde bot verplaatst wordt.

Vitamine A helpt daarnaast bij celdifferentiatie. Dit is het proces waarbij cellen hun specifieke functie krijgen: een cel wordt bijvoorbeeld een witte bloedcel of een slijmcel.

Teveel vitamine A

We kunnen echter ook teveel vitamine A binnen krijgen, dit is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Bovendien kan bij teveel caroteen de anti-oxidante werking van betacaroteen ineens een pro-oxidante werking worden. Dit laatste is overigens alleen aangetoond bij de consumptie van betacaroteen supplementen, niet in de vorm van voeding. In diverse studies is aangetoond dat –met name bij rokers– betacaroteensupplementen het risico op kanker kunnen verhogen .

Niet teveel dus, maar ook niet te weinig!

Nadelige effecten van teveel vitamine A zijn eigenlijk alleen aangetoond in het geval van supplementen en vitamine A in dierlijke producten. Betacaroteen uit groenten en fruit heeft de prettige eigenschap dat het alleen in vitamine A wordt omgezet als het lichaam dit nodig heeft .

En wat is het product met het meeste betacaroteen? Precies! Wortels! Maak dus snel deze overheerlijke, superromige wortelsoep voor een extra dosis èchte betacaroteen. Met 1 portie van deze soep krijg je ruim je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine A binnen.

Romige wortelsoep

Ingrediënten voor een grote pan soep (6 personen):

  • 900 gram wortels (gewicht schoon)
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 cm gember
  • 2 el kokosvet (extra vergine)
  • 1 tl sambal
  • 1 tl currypoeder
  • ½ tl komijnpoeder
  • ½ tl korianderpoeder
  • ½ tl kardamompoeder
  • 700 ml water
  • 1 pakje kokosmelk (250 ml, houd een klein beetje achter om te garneren)
  • ½ limoen
  • zout en peper

Schil en snijd de wortels in plakken van ongeveer een cm en snijd de ui, knoflook en de gember fijn. Verhit in een soeppan 2 el kokosvet en bak hierin de ui, knoflook en de gember tot het glazig is. Voeg de sambal, curry, komijn, koriander en kardamom toe. Bak nog heel even en voeg dan de stukken wortel toe. Bak de wortel een minuutje mee en voeg dan 700 ml water toe. Laat het geheel 30 minuten met de deksel op de pan op zacht vuur koken.

Haal de pan van het vuur, roer de kokosmelk (houd een klein beetje achter voor de garnering) en de sap van de halve limoen door de soep en pureer het. Een staafmixer gaat prima, maar als je een goede blender hebt is het effect nog romiger.

Voeg zout en peper naar smaak toe.

Proef of de soep warm genoeg is, anders mag het nog even op het vuur. Ik heb het idee dat kokosmelk in soepen een mooier effect geeft als je de soep na het toevoegen van de kokosmelk niet meer kookt, maar alleen tegen de kook aan brengt.

Je kan de soep zo eten, erg lekker! Maar je kan het ook nog leuk opmaken met wat fijngesneden kiemen, verse kruiden (bijvoorbeeld koriander) een druppel kokosmelk en wat fijngehakte nootjes. Ik heb 3 pittige kiemsoorten gebruikt (‘spicy trio’ van de Natuurwinkel) en wat fijngehakte walnoten.

 

Bronnen

Rolfes SR, Pinna K, Whitney E. Normal and Clinical Nutrition. 9th edition. Stamford: Wadsworth Cengage Learning; 2012.

Harvard T.H. Chan School of Public Health. The Nutrition Source: Vitamin A. http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-a/

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!