Boerenkool

Wij Nederlanders zijn niet zo van de rauwe boerenkool. Veel mensen vinden het al uiterst bijzonder dat ik het in mijn ‘green smoothie’ doe en als ontbijt gebruik.

Een paar jaar geleden werd de hype rondom boerenkool (‘kale’) geboren in Los Angeles, waar health freaks en foodie’s ineens ontdekten wat een geweldige groente boerenkool is. Het trok mijn aandacht, omdat stamppot boerenkool één van mijn favoriete gerechten is. Toen wij in het buitenland woonden had ik het zelfs in de tuin staan, omdat het in de winkel niet te koop was.

Maar, als echte Nederlandse maakte ik er toen natuurlijk gewoon stamppot boerenkool van. De eerste andere variant zag ik bij een Duitse vriendin in Zwitserland. Bij een paar flinke worsten werd gestoofde ‘Grünkohl’ geserveerd.

Zelf ging ik daarom ook maar eens experimenteren: boerenkool in de soep (lekker!), geroerbakte boerenkool (mwah) en afgelopen week dus: boerenkool salade (yummy!).

Kale Salad ABC Kitchen

Kale Salad ABC Kitchen

Geïnspireerd door ABC Kitchen in New York, waar ik een overheerlijke, pure en zeer eenvoudige (tè eenvoudige, volgens mijn lief) ‘kale salad’ at, ben ik zelf aan de slag gegaan en heb ik een recept gemaakt.

Volgens mij is het dè manier om ook in de winter een salade-achtig iets te eten met smaak. Ik vind het bovendien een goede aanvulling op spinazie. Groene bladgroenten zijn immers erg gezond voor ons, maar in Nederland is er helemaal niet zoveel te krijgen. Bovendien is ook niet iedere groene bladgroente zo rijk aan voedingsstoffen als bijvoorbeeld spinazie en boerenkool. Sla bijvoorbeeld, bevat relatief weinig voedingsstoffen en hoewel andijvie ook best gezond is, komt het qua voedingswaarde niet in de buurt van onze favorieten: spinazie en boerenkool.

In de tabel hieronder zie het verschil. Ter illustratie heb ik spinazie en boerenkool vergeleken met andijvie.

Groene bladgroenten voedingswaarde

Zoals je kan zien in de tabel zit er in boerenkool erg veel betacaroteen, niacine (B3) en een enorme lading vitamine C. Bovendien krijg je met een bord boerenkool ook flink wat mineralen binnen.

In de ‘green smoothie’ vind ik zowel spinazie als boerenkool (en ook samen) altijd goed. Overigens heb ik ook altijd biologische diepvries spinazie en boerenkool in huis. Just in case. Want je zal ‘s ochtends maar opstaan en geen groenten hebben voor je smoothie! Door het snelle invriesproces zitten in die diepvriesgroenten vaak meer voedingsstoffen dan in de verse varianten. Vaak zijn die ‘verse’ groenten namelijk al een paar dagen onderweg, gewassen en bijvoorbeeld gesneden. Dat heeft allemaal impact op de voedingswaarde!

Overigens is het allerbeste natuurlijk: vers uit eigen tuin. Boerenkool is een supergemakkelijke groente om zelf te kweken. Ik heb het al jaren in mijn tuin en het is nog nooit mislukt. Het enige probleem is dat de konijnen hier het ook zo lekker vinden :-) Je moet het dus wel echt afschermen.

Dus: eet meer boerenkool en begin met deze supersnelle en makkelijke rauwe boerenkoolsalade. En wil je meer? Koop dan mijn boek ‘FOOD BODY MIND’, want daarin vind je nog een ander recept voor boerenkoolsalade :-)

 

Rauwe boerenkoolsalade

 

Rauwe Boerenkool Salade

Lunchgerecht voor 2 personen of bijgerecht voor 4 personen

Dit is een basisrecept. Je kan de salade met van alles ‘opleuken’.

Ingrediënten:

  • 1 à 3 teentjes knoflook
  • 2 el ahornsiroop
  • 4 el balsamico azijn
  • 1 tl zout
  • 4 el olijfolie
  • ½ rode peper (aanpassen naar smaak)
  • 300 gram verse, fijngesneden boerenkool

Maak eerst de dressing: ontdoe de peper van de pitjes en snijd in stukjes. Meng met een staafmixer de ahornsiroop, balsamico azijn, zout, olijfolie en de rode peper.

Neem een grote schaal, doe daar de boerenkool in en giet de dressing erover.

Nu komt het belangrijkste deel! De boerenkool moet namelijk gemasseerd worden. Ja, je leest het goed. Door het masseren worden de blaadjes malser en wordt ook de dressing goed verspreid over de blaadjes.

Na een paar minuten flink masseren even proeven en klaar!

Prima lunch of bijgerecht.

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!