Ayurveda

Je hoort veel mensen over Ayurveda, maar het blijft voor bijna iedereen een vaag begrip:

  • Iets met voeding en India?
  • Een alternatieve geneeswijze?
  • Kwakzalverij?
  • Een geloof?
  • Een levensovertuiging?
  • Lekker Indiaas eten?
  • Wellness, met van die fantastische massages en veel olie?

Daarom vandaag deel 1 over Ayurveda. Wil je direct doorgaan naar deel 2? Klik dan hier.

 

Wat is Ayurveda?

Letterlijk betekent Ayurveda ‘de wetenschap van het leven’, het is zeer breed en ook holistisch. Holistisch wil zeggen dat het alomvattend is. Een holistische geneeswijze kijkt naar het geheel en bestrijdt niet alleen symptomen. Als je bijvoorbeeld een pijnstiller neemt om de hoofdpijn te bestrijden, dan doe je iets aan een symptoom. In de Ayurveda wordt verder gezocht: wie is de mens achter de klacht en wat zijn de echte oorzaken van de klachten. Waarom heb je hoofdpijn, wat is de oorzaak?

Holistisch wil ook zeggen dat naast het lichamelijke ook het geestelijke en zelfs het spirituele bestudeerd wordt. In de Ayurveda wordt zelfs het hele universum en het menselijke lichaam als één gezien.

Het doel is evenwicht en daarom is Ayurveda niet in de eerste plaats een geneeskunst, maar juist ook een preventief systeem. Door zelf kennis en ervaring op te doen, ook over jouw eigen lichaam, kan je veel kwalen voor zijn. Je kan zelf preventief handelen en in goede conditie blijven.

Volgens de Ayurveda bestaan het menselijk lichaam en het universum uit vijf elementen: water, vuur, lucht, aarde en ether. Een goed evenwicht tussen deze elementen zorgt voor gezondheid en onevenwicht leidt tot ziekte.

Bij ieder mens zijn die elementen op een andere manier aanwezig. Deze ‘compositie’ noemen we ook wel de ‘constitutie’. De constitutie is dus jouw normale conditie, jouw ‘staat’ of ‘aard’ als alles in orde is. Bij de ene persoon overwegen dan bijvoorbeeld de elementen vuur en water, bij de andere persoon bijvoorbeeld ether en lucht. Deze constitutie wordt in de Ayurveda jouw ‘dosha’ genoemd. Volgende week ga ik daar dieper op in en geef ik je een methode om te testen wat jouw eigen constitutie of ‘dosha’ is.

Ayurveda maakt gebruik van diverse methoden, waaronder massages en kruiden. Gezondheidsbevordering wordt echter vooral bereikt door voeding, de keuken neemt dan ook een centrale plaats in.

 

Deugt Ayurveda?

Ayurveda is een door de World Health Organization (WHO) erkende vorm van traditionele geneeskunst en wordt standaard gepraktiseerd in India.

Waarom houdt de WHO zich hiermee bezig? De reden is heel praktisch: in veel ontwikkelingslanden zijn mensen afhankelijk van de gezondheidszorg die lokaal geboden wordt. Vaak is de traditionele geneeskunst het enige aanbod. Mensen hebben daar simpelweg geen keuze. De WHO heeft daarom terecht diverse systemen onder de loep genomen en werkt ook samen met instituten om ervoor te zorgen dat deze traditionele zorg ook adequaat is.

Daarnaast ziet de WHO ook dat in de Westerse maatschappij veel mensen gebruik maken van deze alternatieve geneeswijzen. In Duitsland bijvoorbeeld heeft 80% van de bevolking wel eens een alternatieve genezer ingeschakeld. Ayurveda is in het Westen erg populair en daarom is het belangrijk om als WHO te weten hoe het werkt en hoe het aanbod verbeterd kan worden.

Eigenlijk geeft de WHO de voorkeur aan een goede ‘mix’ van traditionele en moderne medische zorg.

 

Leven volgens Ayurvedische principes

Om Ayurveda goed te begrijpen is het belangrijk te weten dat het lichaam niet gezien wordt als iets statisch of iets materieels. Het lichaam is een golfbeweging van energie en informatie in een universum dat eveneens een golfbeweging van energie en informatie is. Immers, ons lichaam bestaat uit atomen die op hun beurt weer zijn opgebouwd uit nog kleinere deeltjes. Maar die deeltjes bestaan niet uit materie, het aandeel vaste stof is namelijk minder dan 1%.

Het is daarom belangrijk aandacht te besteden aan signalen. In de Westerse maatschappij is dit ons keurig afgeleerd, maar in de Ayurveda is het voor ons vooral een uitdaging naar ons lichaam te luisteren: wat voelt goed/prettig en wat voelt slecht/onprettig? Stel deze vraag regelmatig aan jezelf en op een zeker moment gaat je lichaam echt antwoorden!

Ayurveda is een hele studie, maar het is zeker mogelijk de belangrijkste principes te leren kennen en deze in je leven te integreren. Belangrijk is alles stap voor stap te doen, daarom ook deze serie over Ayurveda.

Echte motivatie begint bij een goede ervaring. Persoonlijk heb ik deze mogen ervaren in India, toen wij daar een week doorbrachten in een Ayurvedisch centrum. Een week lang ondergingen we Ayurvedische behandelingen, deden we iedere ochtend yoga en aten we overheerlijke, gezonde voeding. We hebben ons nog nooit zo goed gevoeld! Goed voor jezelf zorgen heeft namelijk een enorme impact op hoe je je voelt.

In deel 2 gaan we beginnen met allerlei indelingen en typeringen, zodat je ook kan testen wat jouw eigen constitutie of dosha is. Maar nu eerst de 10 basisprincipes van goede voeding volgens de Ayurveda.

 

De 10 basisprincipes van goede voeding

Ayurveda kruiden

1. Voeding moet warm zijn.
2. Voeding moet lekker zijn en ook gemakkelijk te verteren.
3. Eet niet te veel en niet te weinig
4. Eet pas als je maag leeg is, pas als de vorige maaltijd verteerd is.
5. De effecten van voeding moeten elkaar versterken en niet tegenwerken.
6. Van voeding moet genoten worden in een aangename omgeving.
7. Haast en eten gaan niet samen.
8. Maar eten mag ook niet te lang duren.
9. Eet met aandacht.
10. Eet alleen voeding die past bij je constitutie: je lichamelijke, geestelijke en emotionele aard.

Wil je gelijk doorlezen? Klik dan hier voor deel 2. 

 

Bronnen

World Health Organization. Benchmarks for Training in Ayurveda. 2010. http://apps.who.int/medicinedocs/documents/s17552en/s17552en.pdf

Morningstar A, Desai U. Het Ayurveda Kookboek. 2e druk. Amsterdam: Uitgeverij Schors; 1994.

World Health Organization. WHO Country Cooperation Strategy 2006-2011 India: Supplement on Traditional Medicine. http://www.searo.who.int/entity/medicines/topics/who_country_cooperation_strategy_india.pdf

Chopra D. Je gewicht in balans: het complete Mind/Body-programma. 3e druk. Deventer: Ankh-Hermes; 2004.

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!