Ayurveda

Je hoort veel mensen over Ayurveda, maar het blijft voor bijna iedereen een vaag begrip:

  • Iets met voeding en India?
  • Een alternatieve geneeswijze?
  • Kwakzalverij?
  • Een geloof?
  • Een levensovertuiging?
  • Lekker Indiaas eten?
  • Wellness, met van die fantastische massages en veel olie?

Daarom presenteer ik een serie over Ayurveda, dit is deel 3. Klik hier om bij deel 1 te beginnen.

 

Een dagje Ayurveda

Ik heb al eens laten doorschemeren dat ik mij zelden zo fit voelde als na een week in een Ayurveda Centrum in India. Maar hoe ziet zo’n dagje Ayurveda er dan uit? En wat heb ik aan gewoontes meegenomen?

 

Ochtend

Een goed ochtendritueel maakt echt je dag!

Vroeg natuurlijk! Hoewel ik vroeger een notoire uitslaper was, sta ik tegenwoordig bijna iedere dag om 6 uur op.

In het Ayurveda Centrum begonnen we met het spoelen van ogen en neus. Zie op de foto de twee oogbekertjes en de zogenaamde neti pot. Dit zijn hele eenvoudige, die we kregen in het centrum. Op internet kan je echter de meest prachtige exemplaren vinden.

netipot

Wij spoelden de ogen daar met een speciaal rozenwatertje. Heerlijk en zeer effectief. Een klein beetje in het glaasje gieten en omgekeerd op de open ogen houden. Ik ben nog steeds op zoek naar dit rozenwater, maar durf niet zomaar een alternatief uit te proberen. Het zijn toch je ogen…! Dus in plaats van rozenwater, spoel ik mijn ogen nu dus met lekker veel fris water.

Daarna spoelen we de neus. De eerste keer deed een hele aardige Indiase meneer dit voor en dacht ik: ‘No way.’ Maar ik doe het nu regelmatig en ik hoop met dit filmpje jullie ook te stimuleren om dit te doen, het is namelijk heel erg lekker! En vooral heel goed bij een opkomende verkoudheid.

 

En dan is het tijd voor een beetje beweging. Omdat ik een hond heb, ga ik zelf ’s ochtends altijd lekker even wandelen, maar yoga kan natuurlijk ook. Zoek op Youtube naar goede filmpjes van bijvoorbeeld Tara Stiles of Esther Ekhart.

Het ontbijt hangt ook een beetje van de dosha of constitutie af. Voor vata en pitta types is het essentieel, bij kapha is het geen punt later op de ochtend te ontbijten.

Zoals wellicht al bekend ontbijt ik zelf met een flink glas groene smoothie en een potje havermout. Klik hier voor het recept van dit razend populaire ontbijt. Helemaal ‘Ayurveda-proof’, zeker als je het potje ook nog even au-bain-marie verwarmt. De groene smoothie is niet Ayurveda-proof…maar wel lekker en ik voel me er goed bij. Dus die houden we er gewoon in.

 

Tussendoor

Tussendoor kregen we in het Ayurveda Centrum in India de meest geweldige massages. Maar ja, die hebben we hier helaas niet :-)

We drinken geen koffie, maar kruidenthee. Ik heb onlangs een paar hele lekkere kruidentheetjes geprobeerd bij Dille & Kamille:

  • Kamille & citrus
  • Munt & vlierbes

En als snack: een handje noten. Bijvoorbeeld amandelen, walnoten of paranoten.

 

Lunch

Als het kan, eet dan je grootste en warme maaltijd tussen de middag. Zilvervliesrijst met een lekkere dal en natuurlijk veel groenten.

In de Ayurvedische traditie wordt eten gekookt en liever niet rauw gegeten. Mocht je van rauwkost houden, eet dit dan tijdens de lunch en niet ’s avonds.

Tijdens de lunch niet teveel drinken, hooguit wat gemberwater. Klik voor het recept hier.

 

Tussendoor

Eventueel kan je wat fruit nemen, maar zorg wel dat je fruit op een lege maag eet! Fruit verteert heel snel en als er in je darmen nog veel voeding aanwezig is van bijvoorbeeld de lunch, dan gaat het fruit gezellig fermenteren in je darmen en dat is niet lekker.

En vergeet natuurlijk niet om even te mediteren.

 

Diner

In de Ayurveda is het diner licht en verder vrijwel gelijk aan de lunch. Ook hierbij drinken we wat gemberwater.

Na het diner wordt er hooguit nog een kop kruidenthee gedronken en daarna helemaal niets meer!

We doen hooguit nog een paar ontspannende yoga oefeningen en gaan dan lekker naar bed.

De hiergenoemde Ayurvedische gebruiken zijn slechts een voorbeeld en misschien hebben jullie nog wel een paar geweldige voorbeelden. Laat het weten: van tong schrapen tot ‘enge’ gebruiken. Ik ben erg benieuwd wat er zoal gedaan wordt.

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!