Over Wendy

Diëtist, onderzoeker, spreker & auteur

 

In het kort:

  • wetenschappelijk onderzoeker bij het reuma- en revalidatiecentrum Reade te Amsterdam
  • studeerde cum laude af in Voeding & Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam
  • Certificate in Plant Based Nutrition van T. Colin Campbell Center
  • eigen praktijk voor Leefstijl Therapie te Utrecht
  • auteur van het boek ‘FOOD BODY MIND‘
  • auteur Nederlandse Dieetbehandelingsrichtlijn Hyperlipidemie

Met welke leefstijl kan je op een leuke manier oud worden? Hoe zorg je ervoor dat je fit bent en blijft en energie hebt? Deze vragen hebben mij altijd gefascineerd. Nadat ik jaren als econoom in de internationale financiële wereld werkte, besloot ik het roer drastisch om te gooien en bij nul te beginnen. Ondertussen kan ik me iedere dag bezig houden met deze boeiende onderwerpen, mijn passie!

Ik behaalde een ‘Certificate in Plant Based Nutrition‘ bij Dr. T. Colin Campbell, die samen met andere grootheden als Dr. Caldwell Esselstyn en Dr. Dean Ornish ooit Bill Clinton overtuigden over te stappen naar een plantaardig dieet. Clinton veranderde van een zieke man met overgewicht die meerdere bypasses onderging, naar een slanke senior zonder hartklachten. Een verhaal dat zeer inspirerend voor mij was.

Die opleiding was een beginpunt, maar zorgde ook voor meer vragen. Vragen die ik probeerde te beantwoorden door zelf onderzoek te doen, in de wetenschappelijke literatuur te duiken en er vervolgens op mijn blog over te schrijven. Met een ijzeren ritme verscheen er gedurende drie jaar wekelijks een nieuw stuk. Gedurende die periode studeerde ik Voeding & Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik liep stage als klinisch diëtist voor kindergeneeskunde bij het VU medisch centrum en werkte er daarna op de afdeling oncologie.

Ik publiceerde ook het boek FOOD BODY MIND.Een boek waarmee iedereen op zijn of haar eigen wijze een begin kan maken met een gezondere leefstijl. Het boek is nu uitverkocht, maar er wordt gewerkt aan een herziene tweede druk!

Op dit moment werk ik als wetenschappelijk onderzoeker bij Reade, waar ik onderzoek doe naar het effect van een leefstijlprogramma bestaande uit plantaardige voeding, stress management en beweging, op patiënten met reumatoïde artritis en artrose.

Voeding staat ook centraal in mijn werk als bestuurslid van FEMI, een stichting gericht op een menswaardiger en duurzamer bestaan voor de allerarmsten. Als bestuurslid ben ik verantwoordelijk voor het thema Gezondheid & Voeding. Aanleiding voor mijn rol bij FEMI was een project in India. Hier analyseerde ik de voeding en de gezondheidstoestand van 200 gehandicapte kinderen en hun begeleiders en gaf ik advies over hoe de voeding met behulp van lokaal verkrijgbare producten verrijkt kon worden. Mijn man Leo richtte naar aanleiding van dit project The Green Food Foundation op, een geweldig initiatief!

En tot slot begeleid ik mensen individueel en in groepen via mijn praktijk voor Leefstijl Therapie in Utrecht. 

Berlijn 2017: overleg met Dr. Neil Barnard (PCRM) en Prof. dr. Dirkjan van Schaardenburg

Wetenschappelijke publicaties

Dietary Intervenstions for Gout and Effect on Cardiovascular Risk Factors – A Systematic Review [download PDF]