zeewiersaladeIn de natuurwinkel en bij de toko kan je tegenwoordig uitstekende, gedroogde zeewier kopen. De meest gebruikte zeewier is wakame. Ik koop het altijd bij de toko. Als je het product voor het eerst ziet denk je: ‘Lieve help, zoveel geld voor zo weinig zeewier! Ik heb minstens vier zakjes nodig om een beetje salade te maken!’ Maar gelukkig is dat niet waar, want de gedroogde zeewier zet enorm op als je het laat wellen in water. Dus, per persoon is 10 gram gedroogde zeewier echt meer dan voldoende.

Zeewier is een prachtig product voor de verrijking van je voedingspatroon. Er zitten namelijk een aantal voedingsstoffen in die wij niet altijd voldoende binnen krijgen. En dit geldt zeker voor mensen die geen vis, vlees en/of zuivel gebruiken.

10 gram zeewier wordt na 10 minuten wellen ongeveer 90 gram en is dus voldoende als bijgerecht voor 1 persoon. De voedingswaarde van zo’n portie wordt in de tabel vergeleken met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van de diverse voedingsstoffen (zie onderaan het recept).

Ik eet zelf liever geen ‘normaal’ zout, maar mineraalrijke alternatieven zoals zeezout of himalayazout. Aan normaal zout is vaak jodium toegevoegd (jozo), omdat wij vrijwel geen producten eten waar van nature jodium in zit. Ook daarom vind ik zeewier zo’n leuk product, in zeewier zit namelijk wèl heel veel jodium.

Sommige bronnen geven aan dat zeewier ook vitamine B12 zou bevatten, dit is echter niet het geval. B12 zit echt alleen maar in dierlijke producten. Dus…toch maar een supplementje.

Het aardige van dit basisrecept is trouwens dat ik het altijd in huis heb. Ik heb altijd een voorraadje gedroogde zeewier en wat spulletjes voor de dressing. Dus altijd iets gezonds op voorraad!! Snel naar de toko dus om inkopen te doen!

 

Basisrecept zeewiersalade

4 personen (bijgerecht)

Ingrediënten:

ingrediënten zeewiersalade

  • 40 gram gedroogde wakame (zeewier)
  • 2 el sojasaus
  • 2 el rijstazijn (maar je kan ook het sap van een limoen gebruiken)
  • 1 à 2 tl sambal of een halve fijngesneden rode peper (zonder zaadjes)
  • 2 el tahin (sesampasta)
  • 1 el honing (je kan ook ahornsiroop, palmsuiker of een beetje stevia gebruiken)
  • 2 el geroosterde sesamzaadjes

Eventueel kan je toevoegen:

  • 50 gram kiemen (bijvoorbeeld alfalfa)
  • ½ komkommer julienne gesneden of geraspt (niet te fijn)

Week de wakame in lauw water ongeveer 10 minuten. Wil je de (zilte) smaak behouden, gebruik dan niet teveel water. Als je bijvoorbeeld een hoge bloeddruk hebt, gebruik dan veel water en spoel de wakame na het weken ook goed af.

Laat de wakame goed uitlekken en knijp er eventueel nog een restantje water uit.

Meng vervolgens de sojasaus met de rijstazijn,  sambal, tahin en de honing tot een gladde dressing.

Giet de dressing over de uitgelekte wakame, versier met wat sesamzaadjes en klaar! Supersnel, supergezond.

Als je het nog wat wil opleuken:

Geraspte komkommer mengen met wat zout en uit laten lekken. Je kan de komkommer het beste 15-30 minuten laten staan. Vervolgens de wakame, kiemen en komkommer mengen, dressing erover en versieren met sesamzaadjes.

zeewiersalade

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!