Zelf zuurdesembrood maken

De 10 voordelen van zuurdesembrood

1. Zuurdesembrood bevat meer B-vitamines

Normaal brood bevat vitamine B1 (thiamine), B2 (riboflavine) en B11 (foliumzuur). Uit onderzoek blijkt echter dat deze vitamines in het normale bakproces voor een groot deel verdwijnen. Bij zuurdesembrood gebeurt dit niet, waardoor het uiteindelijke gehalte aan B-vitamines hoger is dan in normaal brood.

2. Zuurdesembrood zorgt voor betere opname mineralen

In granen zitten fytinezuren, deze zorgen ervoor dat mineralen zoals bijvoorbeeld calcium, magnesium en ijzer, minder goed door het lichaam kunnen worden opgenomen. Tijdens het lange rijsproces van zuurdesembrood worden de schadelijke fytinezuren afgebroken, waardoor de mineralen beter door je lichaam worden opgenomen.

3. Zuurdesembrood houdt insuline onder controle

Na het eten van brood gaat je bloedsuiker omhoog. De insuline in je bloed stijgt dan ook, dit is nodig omdat insuline helpt bij het ‘opruimen’ van suiker. Als dit allemaal te snel en te hard gaat dan krijg je last van pieken. Een suikerpiek, waardoor je hyper wordt of een suikerdip, omdat de insuline te fanatiek alle suiker heeft opgeruimd (onder andere als vet op je heupen). Dit gebeurt wel eens nadat je brood hebt gegeten en je even later een enorme drang krijgt iets zoets te eten. Dit komt doordat de bloedsuiker van heel hoog, naar heel laag is gegaan. Deze heftige suikerpieken komen veel minder voor als in plaats van gewoon brood zuurdesembrood wordt gegeten.

4. Zuurdesembrood is goed voor de darmen

Zuurdesem ontstaat door een fermentatieproces. Fermenteren betekent eigenlijk dat je iets een beetje laat verrotten. Dit doen wij mensen al sinds duizenden jaren, zo maakten we brood, wijn en ook zuurkool. Het rottingsproces vindt plaats door de hulp van bacteriën. Deze bacteriën zijn erg goed voor ons, ze leven ook in onze darmen en zorgen daar voor een gezonde darmflora.

Er wordt steeds meer bekend over de gezondheidsvoordelen van deze bacteriën. Goede bacteriën in onze darmen zouden helpen bij de behandeling van diabetes, het remmen van ontstekingen bij reuma en zelfs invloed hebben op ons psychisch welbevinden.

5. Zuurdesembrood bevat minder acrylamide

Acrylamide is kankerverwekkend en ontstaat bij het verhitten van koolhydraatrijke producten, zoals aardappelen en granen. Gebakken aardappelen, chips, koffie, maar ook brood bevat acrylamide. Gebleken is echter dat een lang rijsproces van brood, zorgt voor de afbraak van stoffen die tijdens het bakproces acrylamide vormen.

6. Zuurdesembrood helpt de gluten af te breken

Hoewel mensen met coeliakie geen gewoon zuurdesembrood kunnen eten, is het wel een goed alternatief voor mensen die glutensensitief zijn. Reageer je slecht op gluten (bijvoorbeeld in gewoon brood)? Probeer dan eens zuurdesembrood, wellicht nemen de klachten dan af.

7. Zuurdesembrood blijft langer goed

Zuurdesembrood is langer houdbaar, zeker als je het aan stuk bewaart.

8. Zuurdesembrood is ambachtelijk

Al in de Bijbel werd gesproken over brood en vanzelfsprekend was dit zuurdesembrood! Het is een prachtig ‘slow’ product.

9. Zuurdesembrood is voordelig

Je hebt er immers alleen meel, zout en water voor nodig 🙂 Daarbij komt dat de ervaring leert dat je van zuurdesembrood gewoon minder eet, dat scheelt dus ook in beleg. En uiteindelijk betekent dat ook gewoon dat je minder eet. Voor de meesten van ons is dat ook een groot voordeel!

10. Zuurdesembrood heeft het beste korstje

Er gaat niets boven het korstje van zuurdesembrood! Een heerlijk licht zuur, knapperig korstje. Yummy!

 

Recept voor zuurdesembrood

Ingrediënten (3 variaties)

Basisrecept groot blik (29 cm)

  • 100 g bloem
  • 750 g volkoren tarwemeel
  • 300 g desem
  • 350 ml water
  • 2-3 tl zout

Variant rijk gevuld in groot blik (29 cm)

  • 75 g bloem
  • 625 g volkoren tarwemeel
  • 50 g zonnebloempitten
  • 50 g pompoenpitten
  • 100 g rozijnen
  • 75 g noten
  • 325 g desem
  • 300-350 ml water
  • 2-3 tl zout

Variant met zaden in groot blik (29 cm)

  • 100 g bloem
  • 700 g volkoren tarwemeel
  • 75 g zonnebloempitten
  • 75 g pompoenpitten
  • 325 g desem
  • 400-450 ml water
  • 2-3 tl zout

Bereiding

Meng in een kom het meel, het zout en eventuele andere droge ingrediënten. Maak een kuiltje en schep hierin de zuurdesem. Voeg het water toe en kneed het geheel tot een soepele bal. Het mag een klein beetje plakken, maar niet teveel.

Laat 4-6 uur (of een nacht) rijzen. Neem een bakblik van 29 cm lang en bekleed deze met bakpapier. Kneed het deeg nog eens goed door en vorm een brood. Leg dit in het bakblik en maak de bovenzijde glad. Strooi wat bloem of sesamzaad over de bovenzijde van het brood en maak enkele inkepingen (anders breekt het brood open).

Laat nog eens 4-6 uur rijzen. Verwarm nu de oven voor op ruim 200 graden. Zet het brood in het midden van de oven, spuit eventueel met een plantenspuit nog wat vocht in de oven en laat 30 minuten bakken. Eventueel na 5 minuten de temperatuur verlagen naar 180 graden.

Haal het brood uit de oven en direct uit het blik. Verwijder het bakpapier en laat het brood op een rooster afkoelen.

Bronnen

Lieberman, DE. Het verhaal van het menselijk lichaam: evolutie, gezondheid en ziekte. Amsterdam: Atlas Contact; 2014. [Bol link]

Keramat J, LeBail A, Prost C, et al. Acrylamide in Baking Products: A Review Article. Food and Bioprocess Technology. 2011;4:530–543. [link]

Li L, Russell M, Douglas-Escobar M, et al. Live and Heat-Killed Lactobacillus rhamnosus GG: Effects on Proinflammatory and Anti-Inflammatory Cytokines/Chemokines in Gastrostomy-Fed Infant Rats. Pediatric Research. 2009;66(2):203-207. [link]

Bondia-Pons I, Nordlund E, Mattila I. Postprandial differences in the plasma metabolome of healthy Finnish subjects after intake of a sourdough fermented endosperm rye bread versus white wheat bread. Nutritional Journal. 2011;10(116):1-10. [link]

Poutanen K, Flander L, Katina K. Sourdough and cereal fermentation in a nutritional perspective. Food Microbiology. 2009 Oct;26(7):693-9. [link]

Lopez HW, Leenhardt F, Remesy C. New data on the bioavailability of bread magnesium. Magnesium Research. 2004 Dec;17(4):335-40. [link]

Reardon S. Microbiome therapy gains market traction. Nature. 2014;509:369-270. [link]

Inhoudsopgave

Voorwoord

Voorwoord door prof. dr. Dirkjan van Schaardenburg

Inleiding

Hoofdstuk 1. Ziek of gezond?

Hoofdstuk 2. En waarom gaat het nu wel lukken?

Food

Hoofdstuk 3. De waarheid over voeding

Hoofdstuk 4. Wat heb jij nodig?

Hoofdstuk 5. Brandstof

Hoofdstuk 6. Anticarb, anti-eiwit, antivet of anti-alles?

Hoofdstuk 7. Alle voedingsstoffen op een rij

Hoofdstuk 8. Inflammatie: bron van ziekte & veroudering

Hoofdstuk 9. Eten voor je leven!

Hoofdstuk 10. Jouw FOOD-plan

Body

Hoofdstuk 11. Zittend door het leven

Hoofdstuk 12. Telt golfen ook?

Hoofdstuk 13. Praktische tips voor de niet-topsporter

Mind

Hoofdstuk 14. Mentale gezondheid

Hoofdstuk 15. Pillen of wortels?

Hoofdstuk 16. Authenticiteit & zelfacceptatie

Hoofdstuk 17. Mindfulness & meditatie

Hoofdstuk 18. Rust & slaap

Hoofdstuk 19. Maak je leven meer zen!

Hoofdstuk 20. Voel je het al?

- Het 21-dagen inspiratieplan

- Voorbeeld weekmenu vasten

- Recepten

Bijlagen

- Hoeveel energie verbruik je per dag?

- Wat doen vitamines en mineralen in je lichaam?

- FOOD BODY MIND Weekplanner

- Checklist voorraadkast

 

Bronnen

Boek Food Body Mind WendyWalrabenstein

Te koop bij je lokale boekhandel of online:

Bol.com
Bruna
Libris

Waarom is dit zo georganiseerd?

Ik besteed vaak veel tijd aan vooronderzoek, ook om te kijken of er op wetenschappelijk terrein nog ontwikkelingen zijn waarmee ik je nog beter kan adviseren. Daarom wil ik zo min mogelijk tijd besteden aan het heen en weer mailen om tot een afspraak te komen.

En verder vraag ik je om vooraf te betalen, dat scheelt ook weer tijd voor administratie omdat dit proces geautomatiseerd is. Uiteraard ontvang je na het consult een keurige factuur die je kunt indienen bij je zorgverzekeraar. Je krijgt dan mogelijkerwijs (een deel van) de kosten terug, afhankelijk van je verzekering en de stand van je eigen risico.