Is vlees vreselijk? Met deze heftige kop publiceerde de Washington Post gisteren een interessant artikel: Meat is horrible.
Het artikel beschrijft dat een derde van alle broeikasgassen op aarde wordt veroorzaakt door de agrarische sector. De helft daarvan komt uit de veehouderij. De Verenigde Naties overwegen daarom een advies uit te brengen over het duurder maken van vlees. Een belasting zoals dit ook geheven wordt over de prijs van sigaretten en alcohol.
De Nederlandse hoogleraar Maarten Hajer leidt de werkgroep van 34 top-academici die adviseert over de zogenaamde ‘vleestax’. Hij zegt dat het zeer urgent is, alle schadelijke effecten op het milieu en de gezondheid moeten doorbelast worden naar de prijs van producten. Hajer ziet echter ook dat het een extreem politiek onderwerp is.
Meer weten over het effect van de veeteelt op het milieu? Kijk dan ook eens de documentaire Cowspiracy, te zien op Netflix. Het goede nieuws is dat de makers van Cowspiracy nu werken aan het vervolg: What the Health.
Vlees in voedingsrichtlijnen
Gelukkig beginnen diverse landen hun voedingsrichtlijnen al aan te passen. De Nederlandse Gezondheidsraad presenteerde onlangs de nieuwe voedingsrichtlijnen, waarin veel meer ruimte is gemaakt voor het plantaardige alternatief. Maar ook China, dat de helft van het wereldwijd beschikbare varkensvlees consumeert, adviseerde vorige week nog de inwoners de vleesconsumptie met maar liefst de helft te verminderen!
Consumptie vlees wereldwijd
Maar veel vlees is vooral ook slecht voor de gezondheid. De lezers van blogs als deze weten dat welvaartsziektes, overgewicht en vleesconsumptie hand in hand gaan. Op de grafiek hieronder zie je hoe extreem de vleesconsumptie is verdeeld over de wereld: in de Verenigde Staten en Europa consumeren we gemiddeld meer dan 25 kg varkensvlees, 15 kg rundvlees én meer dan 30 kg kip per jaar. In India consumeert men nog geen 5 kg van al die soorten bij elkaar.
En vergelijk de grafiek hierboven ook maar eens met het plaatje bovenaan dit blog: vlees is rijk aan energie (kilocalorieën), dus het is niet vreemd dat de landen waar het meeste vlees wordt gegeten ook landen zijn waar overgewicht en obesitas vaker voorkomen.
Effect minder vlees op zorgkosten
Per saldo is het dan ook geen verrassing hoeveel effect het verminderen van de vleesconsumptie heeft op de zorgkosten.
Als wij als Westerlingen gemiddeld teruggaan naar het eten van maximaal ruim 250 gram rood vlees per week, dus dat betekent nog steeds twee flinke lappen vlees per week, dan besparen de Verenigde Staten en Europa samen bijna 300 miljard euro op zorgkosten alleen (zie de grafiek uit de Washington Post hieronder).
Dat is een besparing van 360 euro per persoon per jaar op gezondheidskosten door alleen maar een beetje minder vlees te eten!
Goed artikel. Belasting op vlees: een heel goed idee in meerdere opzichten!
Mensen eten veel meer vlees dan ze nodig hebben. Om het nog maar niet te hebben over alle dierenleed… waar de meeste niet eens over nadenken. Die hamburgers waren toch echt levende wezens, net als de mens, die tot product worden gedegradeerd, alleen omdat ze niet dezelfde analytische vermogens/ hersenen hebben. Schandalig en het zal nog wel even duren voor iedereen daarvan is overtuigd.
Er wordt idd meer vlees dan nodig geproduceerd. Het zit eenmaal zo in elkaar dat de mens hoger op de ladder zit en vlees bij de consumptie hoort. Het is ook nodig, want niet alle stoffen die wij nodig hebben zijn te vinden in andere producten.