zuurdesem-roggebrood

Er gaat echt niets boven huisgemaakt zuurdesembrood! Is dit de eerste keer dat je op mijn website iets leest over zuurdesembrood? Vergeet dan niet te lezen over de 10 voordelen van zuurdesembrood. Ben je op zoek naar het basisrecept? Lees dan gerust verder, deze komt vanzelf langs. Mocht je willen zien hoe je zuurdesembrood maakt? Kijk dan ‘The Movie’.

Op mijn verlanglijstje stond nog ‘het maken van een zuurdesem roggebrood’. Roggebrood wordt vaak gecombineerd met karwijzaad, maar in dit recept heb ik het gecombineerd met twee van mijn favoriete kruiden: komijn en venkel. Het resultaat is een heerlijk, geurig brood.

 

Ingrediënten

750 g volkoren roggemeel

250 g bloem

4 tl komijnzaad (heel)

4 tl venkelzaad (heel)

400 g zuurdesem

400 à 500 ml water

3 tl zout

 

Recept starter

Eerst even over de zuurdesem. Ik heb voor dit recept een starter gemaakt van roggemeel. Dit is ook het recept waarover ik eerder een filmpje maakte. In het kort komt het hier op neer:

Meng op dag 1 in een glazen schaal 100 gram roggemeel  en 200 ml water tot het de dikte heeft van Griekse yoghurt. Zet nu de schaal op een tochtvrije plek bij kamertemperatuur en leg er een katoenen doek over.

Roer op dag 2 flink door en zet weer weg onder een katoenen doek. Doe hetzelfde op dag 3. Als er nog geen belletjes in het desem zitten ook op dag 4 nog een keer roeren en weer weg te zetten.

Zitten er belletjes in, dan is het tijd om te voeden. Voeg nog eens 100 gram roggemeel toe, schenk er wat water bij en roer het door tot het weer de dikte heeft van Griekse yoghurt. Laat het nu nog één dag staan.

Je kan ook een zuurdesemstarter maken van bloem, wil je daarover meer weten klik dan hier. Voor dit recept geef ik echter de voorkeur voor een starter van roggemeel.

 

Recept zuurdesem roggebrood met komijn en venkel

Ik laat zuurdesembrood graag lang rijzen en maak het deeg dus meestal ‘s avonds, zodat het een nacht lang kan rijzen.

Kneus de zaden in een vijzel. Hierdoor komt er meer smaak vrij uit de komijn en venkel. Voor een minder uitgesproken komijn en/of venkelsmaak kan je uiteraard iets minder zaad gebruiken of de zaden niet kneuzen.

Meng in een kom het roggemeel, de bloem, het zout, de komijn- en venkelzaad. Maak een kuiltje en schenk hierin 400 gram zuurdesem. Giet er 400 ml water op en begin met kneden.

Omdat de ene zuurdesem vochtiger is dan de andere, kan de hoeveelheid water die je moet toevoegen verschillen. Het doel is een stevig deeg, omdat een te dun/vloeibaar deeg tijdens het rijzen gaat uitzakken. Omdat we geen vorm gebruiken, is het belangrijk dat het deeg dus stevig is.

Kneed 10 minuten lang en maak van het deeg een bal.

Laat het deeg een nacht rijzen onder een vochtige theedoek.

Kneed het deeg de volgende ochtend nog eens goed door. Dit voorkomt grote luchtbellen, typerend voor zuurdesembrood. Vorm het deeg tot een mooi vloerbrood en bestrooi het met bloem. Kerf het twee keer in en laat het onder een theedoek nog eens 4 tot 6 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 graden, plaats het brood in het midden van de oven, spuit met een plantenspuit wat vocht in de oven en bak het brood in totaal 30 à 40 minuten. Zet na 10 minuten de temperatuur op 190 graden. Check na totaal 30 minuten of de onderkant hol klinkt als je er op klopt. Zo nee, laat dan het brood nog 5 à 10 minuten in de oven staan.

Haal het brood uit de oven en laat het afkoelen op een rooster. Dit brood is niet alleen vers lekker. Het is lang houdbaar en ook dagen na het bakken nog heel smakelijk. Het is bovendien erg lekker als geroosterd brood.

 

Ook interessant

Share this....

Deel dit met je vrienden!