Op veler verzoek een filmpje over het maken van zuurdesembrood! Het recept wijkt enigszins af van deze eerdere versie, mede omdat ik de starter nu met roggemeel heb gemaakt. Het recept in het filmpje staat onder de video uitgeschreven.

Wil je weten wat de 10 voordelen zijn van zuurdesembrood? Lees dan eerst dit stukje.

Dag 1
Meng in een glazen schaal 100 gram roggemeel met 200 ml water tot het de dikte heeft van Griekse yoghurt. Zet nu de schaal op een tochtvrije plek bij kamertemperatuur en leg er een katoenen doek over.

Dag 2
Roer het mengsel flink door en zet weer weg onder een katoenen doek.

Dag 3 of 4
Als er nog geen belletjes in het desem zitten, dan hoef je het alleen door te roeren en weer weg te zetten. Zitten er belletjes in, dan is het tijd om te voeden. Voeg nog eens 100 gram roggemeel toe, schenk er wat water bij en roer het door tot het weer de dikte heeft van Griekse yoghurt.

Dag 5 of 6
Is het desem actief, dan kan je het gebruiken voor een brood. Zitten er geen belletjes in, dan even doorroeren en wegzetten.

En dan nu het recept voor het zuurdesembroodje.

Ingrediënten:
300 g zuurdesem
450 g volkoren tarwe- en/of speltmeel
100 g bloem
2 tl zout

Meng het meel met het zout en maak een kuiltje. Giet hierin de zuurdesem en voeg 250-350 ml lauw water toe. Het aandeel water verschilt, omdat niet ieder zuurdesempje even dik is. Begin gewoon met 200 ml en voeg steeds, al knedend wat toe. Kneed net zolang tot je een mooie, elastische bal hebt. Ik voeg vaak nog een handje zonnebloempitten en/of pompoenpitten toe, maar ik zou gewoon met een ‘kaal’ broodje beginnen en daarna gaan variëren.

Leg het deeg in een schaal met een vochtige doek erover en laat het de hele dag of nacht rijzen, afhankelijk van het tijdstip waarop je het deeg maakt. Het deeg moet minimaal 4 uur rijzen, goed is 6 uur en nog beter is 8 uur. Ik maak het deeg dus meestal ‘s avonds of ‘s ochtends.

Neem na de eerste keer rijzen een cakeblik van 26 cm lang. Ik gebruik altijd op maat geknipt bakpapier in het blik, dan laat het broodje na het bakken lekker makkelijk los. Kneed het deeg nog eens flink door, doe je dit niet dan krijg je hele grote luchtgaten in je brood. Flink kneden dus! Leg vervolgens het deeg in het bakblik en laat het nog eens een uur of wat (4 uur of langer, maximaal 8 uur) rijzen onder een doek.

Om te voorkomen dat het deeg aan de doek plakt kan je over het brood wat los meel strooien of zaden (b.v. sesamzaad of zonnebloempitten).

Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven, gewone oven iets warmer) en zet het blik in de oven. Spuit nu nog even met een plantenspuit wat water in de oven en zet de timer op 30 minuten.

Verlaag de temperatuur na 5 minuten naar 180 graden. Haal het brood na 30 minuten uit de oven, klop even om te horen of het hol klinkt. Klaar! Ik snijd ‘m altijd doormidden en bewaar de helft in de vriezer, de andere helft eten we lekker direct op…

 

Share this....

Deel dit met je vrienden!